Menu Sluiten

9 Tips om jouw metabolisme een boost te geven

metabolisme

 

De snelheid van je metabolisme hangt af van factoren als leeftijd en erfelijkheid. Maar je kunt zelf ook het een en ander doen om je stofwisseling in een hogere versnelling te zetten.

Het lijkt niet helemaal eerlijk, de ene persoon kan alles eten zonder een gram aan te komen. Een ander persoon voelt zich letterlijk aankomen bij het eten van een taartje. Dat heeft allemaal te maken met je metabolisme, dus hoe snel je lichaam voedsel afbreekt en dit omzet in energie. De snelheid van je metabolisme hangt af van factoren als geslacht, leeftijd, lengte, hormoonhuishouding en erfelijke aanleg. Mannen verbranden nu eenmaal sneller en meer calorieën dan vrouwen. En hoe ouder je wordt, hoe trager je metabolisme wordt. Gelukkig kun je zelf het een en ander doen om je metabolisme in een hogere versnelling te zetten.

 

Bouw spiermassa op

De beste manier om je metabolisme te versnellen, is door je spieren aan het werk te zetten. Dit kan het beste door gewichtstraining. Spieren verbranden een stuk meer calorieën dan lichaamsvet. Een halve kilo spieren verbruikt zo’’n 35 calorieën per dag, terwijl een halve kilo vet maar twee calorieën op een dag wegzet. Ook in ruststand blijven je spieren energie verbruiken. Dus wil je je metabolisme voor de lange termijn opvoeren, dan is gewichtstraining dé manier.

 

Fitbycoaching geeft bootcamptrainingen in het duingebied van Bergen en Schoorl. Voor de beginnende sporter hebben wij de Fitclub waarbij iedereen op eigen niveau het sporten weer lekker op kan bouwen. Beide trainingen zijn gebaseerd op het vergroten van de spierkracht en het uithoudingsvermogen. Een ideale manier om jouw metabolisme een flinke  duw in de goede richting te geven.  Wil je ook een keertje meedoen? De proefles is natuurlijk altijd gratis.

 

Sport in de ochtend

Als je in de vroege uurtjes je lichaam aan het werk zet, werkt dit de hele dag door op je stofwisseling. Neem eens de fiets naar werk in plaats van de bus of auto, en je zult merken dat je de hele dag meer trek hebt.

 

Drink meer water

Je metabolisme vertraagt al bij lichte dehydratatie van het lichaam. Zorg dus dat je genoeg water drinkt. Uit wetenschappelijk onderzoek kwam naar voren dat mensen die acht glazen water per dag drinken, meer calorieën verbranden dan mensen die vier glazen water per dag drinken. IJskoud water drinken helpt ook je metabolisme licht te versnellen. Dit is niet aan te raden als je een gevoelige maag hebt.

 

Eet vaker

Als je drie grote maaltijden per dag eet, dan wordt je metabolisme getraind om te vertragen. In de uren tussen de maaltijden door gaat je lichaam op spaarstand. Bij de volgende grote maaltijd komen de calorieën extra hard aan. Het is beter om verdeeld over de dag meerdere kleine porties te eten. Zo houd je de verbranding goed op gang. Verschillende studies toonden ook aan dat mensen die gedurende de dag kleine porties eten, tijdens de hoofdmaaltijd minder eten.

 

Eet meer proteïnen

Je lichaam heeft twee keer zoveel energie nodig voor het verteren van proteïnen dan voor het verteren van vetten of koolhydraten. Proteïnen zitten in tofu, eieren, vis, kip, mager varkens- of rundvlees, noten, bonen en zuivelproducten.

 

Vermijd crashdiëten

Een crashdieet is desastreus voor je metabolisme. Bij een crashdieet consumeer je minder dan duizend calorieën per dag. Het gewichtsverlies dat je op het begint zult hebben, gaat ten koste van je spieren en goede voeding. En hoe minder spiermassa, hoe langzamer je lichaam calorieën verbrandt. Bij de tijd dat je weer een normaal voedingspatroon hervat, is je metabolisme sterk vertraagd, waardoor de kilo’’s extra hard eraan vliegen.

 

Kruid je eten pittig

Chilipepers verhogen de stofwisseling met 20% gedurende een half uur na de maaltijd. Gekruid eten veroorzaakt dus geen spectaculaire en langdurige versnelling van je stofwisseling. Maar alle kleine beetjes kunnen helpen.

 

Drink zwarte koffie

Koffie heeft veel voordelen: het kan geheugenfuncties verbeteren en levert belangrijke antioxidanten. Maar het bakje troost biedt nog meer voordeel. Het heeft ook een licht stimulerende werking op de stofwisseling. Drink de koffie wel zwart, want met melk en suiker wordt het effect van de verhoogde stofwisseling teniet gedaan.

 

Drink groene thee

Groene thee is ook een middel om je stofwisseling te verhogen. Groene thee bevat plantaardige, flavine bevattende eiwitten die het proces van verbranden van vetten versnellen. Verwacht niet dat door het drinken van groene thee de kilo’s er vanaf zullen vliegen. Zie het als een steuntje in de rug voor je stofwisseling.

 

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: WebMD, Mens en gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *