Menu Sluiten

Het geheim van progressie heet variatie

 

Heb jij al tijden het gevoel dat je niet meer vooruit komt tijdens het hardlopen? Je traint veel en hard maar je tijden blijven steken? Dan is de kans groot dat je niet genoeg varieert. In dit blog leg ik het nut van variatie uit en kan jij binnenkort een nieuw PR verwelkomen.

 

Trainen in alle zone’s

Veel hardlopers lopen vaak zijn of haar trainingsrondje in ongeveer hetzelfde tempo. Bovendien is dit tempo vaak veel te hard. Op zich niet verkeerd, je bent lekker bezig maar voor een goed trainingsresultaat moet je eigenlijk verschillende tempo’s kunnen en willen lopen. Nu hoor ik je denken, daar gaan we weer met intervaltraining maar dit is maar gedeeltelijk waar. Naast intervaltrainingen is het namelijk ook van belang om je duurloopjes in een langzaam tempo te lopen. Eigenlijk kun je jouw trainingen verdelen in 3 trainingszones.

 

Zone 1 trainingen

De trainingen gaan je makkelijk af. Je kunt je lange afstanden zonder al te veel moeite lopen en komt redelijk fris weer thuis. Deze trainingen loop je op 55 tot 85% van je maximale hartslag. Ondanks dat velen deze trainingen niet echt waarderen, leg je hier de basis voor jouw conditie en uithoudingsvermogen. Heb je geen hartslagmeter, dan kan je er van uitgaan dat een gesprek voeren tijdens het lopen je makkelijk afgaat. Lopers klagen vaak dat het voelt alsof ze net even te langzaam lopen tijdens deze training en dat maakt dat je best moet wennen aan het lagere tempo.

 

Zone 2 trainingen

In deze zone wordt dus heel vaak getraind en dat is voor jouw progressie niet heel erg goed. Dit zijn de trainingen waarbij je tijdens jouw work-out constant op PR niveau loopt. Deze trainingen moet je flink terug schroeven en eigenlijk maar 1 op de 20 trainingen behoeven in deze zone te geschieden. Tijdens deze trainingen loop je op 85 tot 90 % van jouw maximale hartslag. Geen hartslagmeter, tijdens deze training kan je steeds minder goed een gesprek voeren. Je kunt korte antwoorden geven.

 

Zone 3 trainingen

Dit zijn de harde trainingen waarbij je dus diep moet gaan. Dit is de intervaltraining op hoge intensiteit. Hiermee train je boven de 90% van jouw maximale hartslag. Hardlopen in deze zone voelt niet makkelijk meer en is bovendien zwaar. Je traint hier ver buiten je comfortzone. Het voordeel van deze training is dat ze kort zijn (10 minuten warming up, max 30 minuten kern en 10 minuten cooling down). In dit tempo kan je geen gesprek meer voeren, het blijft bij korte woorden.

 

 

Varieer ook eens van ondergrond en omgeving

Loop jij vaak het zelfde rondje om het huis? Voor de progressie is het goed om ook een ander rondje te lopen. Of loop je rondje eens tegengesteld. Nog beter is om af en toe eens van ondergrond te wisselen. Loop je normaal op het asfalt en de voetpaden? Ga eens het bos in en daag je eens uit op de onverharde paden. Pak eens een heuvel mee of een trap. Deze afwisseling zorgt ervoor dat jouw conditie sprongen kan maken.

 

Zorg vooral dat het leuk blijft

Al dat trainen voor een nieuw PR is natuurlijk heel erg leuk. Maar belangrijker is het om het vooral erg leuk te vinden. Zorg dat je kan blijven lachen om de dingen die je doet. Dan hou je het, het langst vol. Je moet maar zo denken, het is maar sport, laat het vooral leuk zijn!!

 

Wil jij gevarieerd trainen maar je weet nog niet helemaal hoe? Wij kunnen je helpen. Neem gerust contact op met jouw vragen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *