Menu Sluiten

Peter Bootsman

Geboren in Den Helder (1969) waar ik eigenlijk mijn hele sportieve leven heb doorgebracht met basketbal. Met mijn 1.96m ben ik best lang maar binnen het basketbal (en de positie die ik speelde) eigenlijk net niet lang genoeg.
In mijn jeugd was ik broodmager door 4-5 x in de week hard te trainen voor mijn sport. Ik speelde op hoog niveau basketbal en verbrandde zoveel energie dat mijn gewicht altijd aan de lage kant bleef. Naarmate ik ouder werd, werd kracht steeds belangrijker om mee te kunnen komen met de “grote jongens” onder het basketbalbord. Ik compenseerde de nodige kracht met extra gewicht.

Geen topbasketbal
Toen bleek dat topbasketbal niet voor mij was weggelegd, kwam ik snel terecht in vriendenteams en daar werd al niet meer dan 1-2 x in de week getraind. Ik werd zwaarder en zwaarder, want in vriendenteams is de “derde helft” misschien wel belangrijker dan de wedstrijd. Toen ik op 40 jarige leeftijd stopte, woog ik ruim 120 kg, rookte en dronk regelmatig iets te veel.

Het roer om
Door mijn levensstijl was ik veel te zwaar geworden. Mijn conditie was slecht door het roken, maar ook door het gewicht. Op een dag werd ik uitgedaagd door een collega om eens een stukje te komen hardlopen en deze uitdaging ben ik aangegaan. Op dat moment kwam ik er achter dat het roer drastisch om moest. Ik kon nog geen 5 minuten achter elkaar hardlopen, terwijl ik vroeger juist 1 van de betere lopers was binnen de selectie.

Regelmaat is het sleutelwoord
Door week in, week uit, 3 keer per week te gaan trainen met hardlopen, kon ik binnen een half jaar mijn eerste 10 kilometer uitlopen. Ik was nog steeds veel te zwaar maar was inmiddels wel gestopt met roken en dat helpt om fitter te worden. In het tweede jaar liep ik mijn eerste halve marathon en maakte ik plannen voor de grote uitdaging van een hele marathon (42,195 kilometer). In 2013 heb ik met succes de Marathon van Barcelona voltooid.

Van looptrainer naar Personal Trainer
Binnen het hardlopen ben ik al snel benaderd om een cursus te gaan volgen als hardlooptrainer. Deze cursus heb ik in 2012 met succes afgerond en ben ik meteen begonnen met het geven van trainingen in de duinen van Schoorl en Bergen. Later ben ik ook trainingen op de atletiekbaan gaan verzorgen waar ik een vaste groep van 15 tot 20 personen begeleid.  Om mijn horizon te verbreden ben ik eind 2014 gestart met een opleiding tot Personal Trainer (NASM).
Op de vraag aan mijn atleten over wat voor trainer ik ben kwamen de volgende steekwoorden naar boven: vriendelijk, rustig, gemotiveerd, nuchter, bekwaam, betrokken en sociaal.